Sváteční recepty, které nerozhází vaši glykémii

- Komerční sdělení -aktuality

Přinášíme recepty, které můžete vyzkoušet na Vánoce, mezi svátky či na Silvestra. Inspirujte se a pochutnejte si!

Recepty na Štědrou večeři

Jako vánoční polévka se v našich domácnostech nejčastěji vaří zelňačka nebo hřibová polévka – pokud je nezahušťujete moukou, jedna porce se do SJ nepočítá. Pokud do těchto polévek přidáváte mouku a brambory nebo děláte-li hustou čočkovou, případně hrachovou polévku, jednu porci počítejte jako 0,5 SJ.

Zelí s klobásou

Na 4 porce potřebujeme: kyselé kvašené zelí 500 g (0 SJ), vodu zelnou (zelí) 500 ml (0 SJ), čerstvé masité vepřové kosti (z vykostěného karé nebo krkovičky) 500 g (0 SJ), 1 uzenou paprikovou cca 200 g) (0 SJ), 1 malou cibuli (0 SJ), 2 malé brambory (2 SJ), stroužek česneku (0 SJ), celý pepř (6 kuliček) (0 SJ), trochu mletého kmínu (0 SJ) ), vegetu (0 SJ) a sůl (0 SJ)

Postup: Do hrnce dáme zelnou vodu, posekané kysané zelí a vodu, vepřové kosti, cibuli, česnek, na malé kostičky nakrájené umyté a očištěné brambory, trochu soli a koření. Hrnec přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Teplotu snížíme, aby zelňačka jen mírně vřela. Po hodině přidáme uzenou klobásu. Kosti vyjmeme a uvařené maso oddělené od kostí nakrájíme na kousky. Vložíme zpět do zelňačky a dochutíme vegetou a ještě chvíli povaříme.

Porce odpovídá 0,5 SJ.

Smažená ryba

Na 4 porce potřebujeme: 4 porce očištěného kapra (0 SJ), 8 polévkových lžic strouhanky (4 SJ), 1 vejce a 1 bílek (0 SJ), olej na smažení (0 SJ), sůl, pár kapek citrónové šťávy (0 SJ) )

Postup: Očištěného kapra opláchneme a necháme stéct z vody. Nakrájíme na porce, osolíme a pokapeme šťávou z citronu. Vejce vyšleháme s trochou vody. Připraveného kapra namočíme do vyšlehaného vejce, obalíme ve strouhance. Porce obalujeme těsně před vkládáním do oleje, aby strouhanka nezvlhla. Smažíme z obou stran do růžova.

Porce vysmaženého kapra odpovídá cca 1 SJ.

Bramborový cibulový salát

Na 4 porce potřebujeme: 12 malých brambor ve slupce (12 SJ), 1 středně velkou cibuli (0 SJ), mletý pepř (0 SJ), náhradní neenergetické sladidlo (0 SJ), voda, sůl, ocet, 2 až 3 bobkové lístky (0 SJ), 2 sterilizované okurky bez nálevu (0 SJ), 2 lžíce sterilizované kapie bez nálevu (0 SJ)

Postup: Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v mírně slané vodě. Aby se nám nerozvařili, můžeme přidat během vaření do vody trochu octa. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka a dáme vařit do nálevu z vody, octa, soli, bobkového listu a sladidla. Cibuli přidáme, až když nálev sevře, a krátce ji obvaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Brambory po uvaření scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Pokrájíme na kolečka a zalijeme vychladlým nálevem. Přidáme na malé kostičky nakrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou kyselou okurku a nadrobno pokrájenou kapii. Dochutíme mletým pepřem a solí. Promícháme a necháme odstát, aby se chutě spojily.

Salát rozdělíme na 4 porce a každá bude mít 3 SJ.

Diabetici: Jak se počítají sacharidové jednotky (SJ)?
Pochoutky na silvestrovský stůl

Vařená čokoláda

Co potřebujeme: 200 ml mléka – 1 SJ, 350 g hořké čokolády – 11 SJ, šlehačku

Postup: Čokoládu nastrouháme a necháme v hrníčku změknout. Potom k ní přilijeme teplé mléko, postavíme na oheň a za stálého míchání vaříme asi minutu. Hotový čokoládový nápoj přelijeme přes sítko. Dochutíme dle potřeby (stévie, sukrin) a ozdobíme šlehačkou.

Česneková pomazánka

Co potřebujeme: 250 g tvrdého sýra (30 %), 1 ks nízkotučné majonézy – 1 SJ, 4 stroužky česneku, sůl

Postup: Sýr nastrouháme najemno, promícháme s majonézou, rozmačkáme česnek, přidáme sůl. Vše dobře promícháme a dáme zchladit. Podáváme s topinkovaným pečivem nebo s chlebem.

Celá pomazánka má 1 SJ, jednu porci do SJ nepočítáme.

Rybí pomazánka

Co potřebujeme: 2 ks rybí konzervy ve vlastní šťávě, 3 ks syrokrému, 1 středně velká cibule, 1 PL hořčice, šťáva z citronu, sůl

Postup: Z konzervy slijeme šťávu, rybu rozmačkáme vidličkou, přidáme syrokrém, hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli a dochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme šťávu z citronu a znovu dobře promícháme. Necháme alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Podáváme s chlebem a zeleninou. Pomazánka neobsahuje sacharidy.

Jak by se měli stravovat diabetici s nadváhou?
Brynzová pomazánka

Co potřebujeme: 250 g brynzy – 1 SJ, 3 trojúhelníky sýra, 1 středně velká cibule, mletý pepř, mletá červená paprika, sůl

Postup: Brynza rozmícháme se syrokrémem. Cibuli nakrájíme nadrobno, přimícháme do masy. Přidáme mletý pepř, červenou papriku a sůl. Masu promixujeme ponorným mixérem.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek