Jak nás ochrání zdraví střev před nemocemi?

- Komerční sdělení -aktuality

Imunita. Slovo, které se stále častěji skloňuje v období virů a nachlazení. Pravdou je, že její základ leží tam, kde bychom to nejméně čekali. Ve střevech. Dobré trávení však souvisí také s hubnutím.

Střevům neprospívají zejména umělá sladidla, která způsobují zejména to, jakým naše tělo zpracovává cukr v lidském těle.
Dobré a špatné bakterie
Pokud jsou v zažívacím traktu zejména ty první zmíněné, máme vyhráno. Miliardy drobných mikroorganismů zabezpečují obranyschopnost organismu a chrání nás před nebezpečnými virovými onemocněními. Existují však také takzvané „špatné“ bakterie, které živí některé druhy nezdravých potravin. Střevům neprospívají zejména umělá sladidla, která způsobují zejména to, jakým naše tělo zpracovává cukr v lidském těle. Přestože umělá sladidla neobsahují žádný cukr a kalorie, dostávají se nestrávená přes zažívací trakt. Výzkumy také přesvědčují, že tyto látky zvyšují tělesnou hmotnost.

Máslo nebo margarín?
První potravina je vyrobena z kravského mléka, druhá se vyrábí ztužováním z rostlinných olejů. Ve veřejnosti panuje obecný mýtus, že rostlinné oleje jsou zdravější než živočišné tuky. Pravdou je, že rostlinné produkty jsou zdravější, protože obsahují omega-3 mastné a mononenasycené mastné kyseliny. Problém je však v tom, že pokud procházejí procesem ztužování, nedají se svou výživovou hodnotou příliš srovnávat s tradičním máslem. Margariny obsahují zejména transmastné kyseliny, které zvyšují objem podkožního tuku a poškozují srdce. Studie varují, že margaríny příliš nepomáhají množení dobrých bakterií ve střevech.

Raději méně uzenin a hranolek
Zdraví střev komplikují také polotovary a rychlé občerstvení. Patří sem různé uzeniny, hranolky, sušenky, předpřipravená jídla přichystaná jen k dopečení. Zmíněné potraviny obsahují vysoké množství konzervačních látek, cukrů, barviv a dalších přidaných látek (aditiv) bez nutriční hodnoty. Směs těchto látek ovlivňuje kvalitu mikroflóry ve střevech, podněcuje vznik zánětů a vede k inzulínové rezistenci. Poslední zmiňovaný problém souvisí zejména s inzulínem. Jedná se o hormon, který pomáhá zpracovávat cukr. V případě, že lidské tělo nereaguje přiměřeně na inzulín, nastává problém, například v podobě diabetu.

Chléb z dobrých zdrojů
I lepek může souviset s imunitou člověka. Více či méně se na tom vedou diskuse mezi odborníky. Jedná se o pšeničnou bílkovinu. Odhaduje se, že až 40 % populace má určitý druh nesnášenlivost na lepek. V případě, že patříme do této skupiny, je třeba se vyhnout zdrojům tohoto druhu rostlinné bílkoviny. Nesmíme zapomínat, že pokud nemáme potíže s trávením lepku, konzumace takto upravených potravin není na místo. Pozor je třeba si dávat i při pojídání obilovin, které jsou nadmíru ošetřovány pesticidy. Chemické látky ohrožují zdraví střev a snižují počet dobrých bakterií.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek